2017. január 23. 16:57 - Girya For You

Mi is az a GS vagyis girjasport?

Honnan is indul a történet?

A girja egy több száz éves orosz (maga a szó is onnan származik), eredetileg egyszerű terménymérő ellensúly, amit gabonaméréshez használtak. Alakja – ahogy nagymamámnak is sikerült érthetően elmagyarázni – egy füllel rendelkező vasgolyó. A nagy hidegben az akkori „strongman” –ek rájöttek, hogy ezt még akár sporteszközként is fel lehet használni. Először híres erőemberek produkciójában jelent meg (ők voltak a girjevik –ek), majd az orosz katonai kiképzésekben is sikerrel alkalmazták.

Girjából kettlebell – amit a legtöbben ismernek

Ezt a különleges alakú eszközt elsősorban az általános kondícionális spotszerként ismerjük, jórészt az RKC/SFG rendszere által. Alapítója Pavel Tsatsouline, akinek neve mindenki számára ismert, aki már fogott a kezében bellt. Az általa kidolgozott fitness irányzat hatalmas népszerűségnek örvend, hiszen az erő és állóképesség fejlesztése mellett segít az általános testtartás javításban is.

Amit viszont kevesebben ismernek:

A kettlebell sport = girjasport még őshazájában, az erőemberek ideje után nőtte ki magát nemzeti versenysporttá. Lényege, X időn belül minél több ismétlést véghezvinni az adott gyakorlatban. Az X időt napjainkra lerövidítették 10 percre (talán még a legnagyobb fanok is unták a 30 percnél hosszabb szetteket), így az erő és állóképességi munka mellett a technikai tudás is elkezdett dominálni a leghatékonyabb végrehajtás érdekében.

SFG vagy GS?

Maguk a mozgáselemek, gyakorlatok megegyeznek mindkét irányzatban. Ami viszont teljesen más, a CÉL! Nem mindegy, hogy 10 vagy 200 ismétlést csinálok, ott már nagyon is számít a technika megválasztása. Az SFG technika lényege a folyamatos feszítettség, mind törzsben, mind a végtagok izmaiban, és ehhez segítségül is hívják a préselő légzést. Az SFG-ben nem cél a 100 fölötti ismétlésszám, kivéve, ha oktatói vizsgára készülsz.

Ehhez képest a GS egy jóval lágyabb mozgásmintát hív elő, a légzés ritmusa is jobban alkalmazkodik a természetes szívritmushoz. A mozgásmintának megfelelően egy hobbistának sem megterhelő 100 fölötti ismétlésszámokat elérnie, ami a gyakorlat idejéből adódóan egyre közelebb kerül egy kardio edzéshez. Ha pedig azt vesszük, hogy milyen relaxáló mozgássorról beszélünk, akkor még egy súllyal megterhelt thai chi edzéshez is hasonlíthatjuk, miközben egy elpusztíthatatlan girjevik válik belőled. :)

És (-sel nem kezdünk mondatot) akkor vágjunk is bele az utazásba. A FLOW legyen veletek! :)

 

Egy kis ízelítő: clean and jerk = longcycle = hosszúciklus

 

 

Címkék: plus
komment
http://giryaforyou.blog.hu/2017/03/28/gs_lokes_es_hosszuciklus

A bejegyzés trackback címe:

https://giryaforyou.blog.hu/api/trackback/id/tr3712148441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása