2017. január 26. 12:18 - Girya For You

Girjasport versenyszámok

A tradícionális versenyek 3 fő gyakorlat köré épülnek: a szakítás (snatch), a lökés (jerk), és a felvétellel végrehajtott lökés (clean and jerk), amelyet hosszú ciklusnak hívnak. Ezekből a gyakorlatokból a versenyszámok a következő képpen alakulnak:

Szakítás: ezt hölgyeknél és uraknál egyaránt egy kézzel végzik, a set alatt egy kézcsere engedélyezett. A golyót egy mozdulattal lendítjük fej fölé, a munka folyamatos, csak fej fölötti pozícióban lehet „pihenni”.

Hosszú ciklus: a gyakorlatot kezdetekben csak férfi sportolók számára engedélyezték hivatalos versenyeken, napjainkban szerencsére már a hölgyek is összemérhetik erejüket ebben az összetett versenyszámban. Míg az uraknál egyöntetűen a kétkezes - dupla golyós munka elfogadott, addig a hölgyek szervezettől függően indulhatnak egykezes (OALC) illetve kétkezes hosszúciklusban is (TALC). A set alatt rack pozícióban érdemes pihenni, de vannak, akik fej fölött oldják meg a szusszanást.

Biatlon: 2 db 10 perces set egy óra különbséggel - szakítás és lökés. Ez a legmegerőltetőbb versenyszám, talán nem is kell magyarázni miért. A lökésnél nem kell minden ismétlés előtt felvételt végrehajtani, csak minél többször fej fölé juttatni a golyót.

A következő video ismét Ivan Denisovról, az abszolút csúcstartóról….

 A súlyok meghatározása szervezettől, és versenytől is függ. Általánosságban elmondható, hogy az urak profi kategóriában 32 kg- os girjával dolgoznak minden versenyszámban, (igen, a dupla lökés 2 x 32 kg-val történik). A profi hölgyeknél a szakításban 24 kg-os golyóval történik, de már születtek világrekordok 24 kg-os dupla hosszúciklusban is. A sportág szabályait tekintve fejlődik, és egyre jobban idomul egymáshoz a férfi és női kategória elvárás rendszere, amely üdvös a jövőbeli versenyek egységessége szempontjából.

A set-ek maximálisan 10 percig tartanak, a cél minél több ismétlés végrehajtása. 

Ugye, hogy nem is olyan egyszerű ez a történet? :) A FLOW legyen veletek!

Címkék: plus
komment
http://giryaforyou.blog.hu/2017/03/28/gs_lokes_es_hosszuciklus

A bejegyzés trackback címe:

https://giryaforyou.blog.hu/api/trackback/id/tr5612157315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása