2017. március 14. 11:27 - Girya For You

A GS snatch

A kettlebell szakítás (snatch) lényege, hogy a láb és a csípő erejével egyetlen mozdulattal juttassuk a golyót a fejünk fölé. Alapja a már tárgyalt swing.

A hard style snatch ennek megfelelően egy robbanékony, préselő mozgás, ahol a kemény törzs feszítés ereje adja a mozdulat dinamikáját. A golyó mozgásának ívét nem törjük meg, így erőteljes szorítást igényel.

A gs snatch alapja a pendulum swing, ami egy jóval könnyedebb, és energia takarékosabb módja célunk elérésének. Ameddig csak lehetséges, csípővel követjük a kar mozgását, így sokkal nagyobb lendületet tudunk adni a felfelé irányuló mozgásnak. A könyök hajlításával tartjuk közel testünkhöz a golyót, mely így megtöri az ívet, így a golyó mozgásának útja sokkal rövidebb a fej fölötti (lock out) pozícióig. Ejtésnél hasonló képpen járunk el; a megindítás után törzsünkkel enyhén hátradőlünk, ezzel segítve a golyó függőleges zuhanását. Ezzel a módszerrel érjük el, hogy alkarunk minimálisan feszüljön. A tenyér kímélése érdekében a szorítás laza, ujjaink párnáin vezetjük be a bellt a lábak közé.

Pihenés csak a lock out pozícióban lehetséges, ezért meg kell tanulnunk a csuklót lazán tartani, hogy az alkar legkevésbé feszüljön.

A légzés adja az igazi flow élményt: a golyó mozgása alatt egy teljes légzésciklus megy végbe, tehát a lábak közül indításkor, ahogy elkezd tágulni a tüdő, belégzést végzünk, majd lock out pozícióban gyors kilégzés történik. A bell lefelé indításakor, újabb belégzést kezdünk, ami a lábak közötti kilégzéssel fejeződik be, és így tovább. Ez a kontrollált, anatómiai légzés biztosítja számunkra a pulzus megfelelő tartományban tartását, így tudjuk elkerülni a „kifulladást”.

A gs snatch a legtechnikásabb versenyszám. Igen nagy specifikus eltérései lehetnek alkati, és egyéni technikai végrehajtás szempontjából. Megvannak az alap ismérvek, de meg kell találnunk a saját technikánkat a leghatékonyabb végrehajtás érdekében.

Címkék: basic
komment
http://giryaforyou.blog.hu/2017/03/28/gs_lokes_es_hosszuciklus

A bejegyzés trackback címe:

https://giryaforyou.blog.hu/api/trackback/id/tr4112337273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása